„Care” și „pe care”
Vă voi oferi câteva exemple, în speranța că vă vor ajuta să vă dați seama când să folosiți corect „care” și „pe care”.
„Care” |
„Pe care” |
|
|
În prima propoziție, „care” este pronume relativ cu funcția sintactică de subiect.
În propoziția din a doua coloană a tabelului, „care” este tot pronume relativ, dar cu funcția sintactică de complement direct, drept care primește prepoziția „pe”. Este obligatorie folosirea prepoziției „pe” , pentru a face diferența dintre cele două valori sintactice pe care pronumele în cauză le poate primi.
Să încercăm mai simplu: pronumele „care” din prima propoziție determină cuvântul „carte”, ce este un substantiv cu funcția de subiect – prin urmare, primește funcția de subiect.
În propoziția ce-i corespunde, „cartea” are funcția de complement direct, întrucât un subiect a făcut o acțiune asupra ei (cine a citit cartea? – eu; ce am citit? – cartea); așadar „care” primește funcția de complement direct, prin urmare nu rămâne singurel, și-și mai ia ca parteneră prepoziția „pe”.
Pronumele relative sunt mai deosebite de restul tipurilor, tocmai prin faptul că fac referire la substantiv/alt pronume/propoziție. Trebuie doar să fiți atent ce valoare sintactică are substantivul/pronumele la care acest pronume relativ, îndeosebi, face referire.
Daca se include acel eu, el , tu etc ramane obligatoriu „pe”-ul ?
Ex. „Floarea care tu ai primit-o este aici” -> gresit ?