Propoziţii cu ortograme

CLICK AICI pentru a vedea o listă completă cu Ortograme, propoziții și explicații!

Sunt două motive pentru care tu ai ajuns aici să citeşti acest articol. Primul este legat de faptul că citeşti regulat acest blog, că l-ai accesat din greşeală, că l-ai accesat să vezi ce mai e nou sau pur şi simplu că ai primit un link şi ai fost ameninţat cu moartea să-l citeşti. În cazul acesta relaxează-te şi delectează-ţi setea de lectură.

Al doilea motiv este acela că ai căutat pe google cum se folosesc ortogramele. Adică eşti atât de ţapăn încât nu eşti în stare să formulezi două propoziţii de clasa a 4-a pentru că cel mai probabil nu ai fost atent le ce te-a învăţat tipa de la şcoală. Probabil n-ai deschis nici măcar abecedarul la vremea ta şi ţi-e prea ruşine să recunoşti că elti incult, aşa că apelezi la google să îţi facă temele.

Faptul că nu ştii să scrii propoziţii cu „i-a” şi „ia” sau că nu eşti sigur dacă sau se scrie legat sau dezlegat denotă că fie încerci să impresionezi pe careva că tu eşti ăla bun care ştie să scrie un statu calumea la messenger, fie că ţi-a dat învăţătoarea o temă pe care nu eşti în stare s-o scrii pentru că eşti prea incompetent şi disperat de calculator. Crezi că dacă vei copia o temă de pe google vei lua o notă mare la şcoală şi nu te mai bate mă-ta cu făcăleţul că habar n-ai cum să scrii şi că nu eşti altceva decât o gaură în bugetul familiei.

Şi ce se va ajunge din tine, pe lângă faptul că vei rămâne un analfabet toată viaţa? Simplu – vei ajunge să copiezi o viaţă întreagă de pe internet, vei deveni un foarte cunoscut jucător de counter strike, un hi5-ist înrăit cu diplomă de messenger şi un hacker ratat. Singura fată cu care vei vorbi va fi una mai proastă decât tine care habar nu are că „mă-ta” se scrie cu cratimă şi va pune virgula în vorbire. Dacă nu ştiai, virgula înseamnă pauză în vorbire, deci prietena ta va fi şi retardată.

Apoi vei căpăta o slujbă prin Italia de care vei fi mândru o viaţă întreagă şi vei ajunge la concluzia că verbul a fi se conjugă la persoana a treia cu „âi”. Vei crede că viaţa ta e atât de bună încât nu vei constata cât de penibilă „âi” în realitate.

Sfatul meu pentru tine e simplu şi se împarte pe categorii de vârstă: dacă ai între 10 şi 14 ani roagă-l pe taică-tu să pună mâna pe curea, iar tu pune mâna pe carte, dacă ai între 14 şi 16 ani repetă clasa a 4-a, iar dacă ai peste 16 ani repetă şcoala de la zero. Şi nu o lua ca pe o jignire personală, dacă google-ul te-a adus aici înseamnă că asta a vrut să-ţi zică.

Update:

Dă CLICK AICI pentru a vedea o listă completă cu Ortograme, propoziții și explicații!

 

9 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.