Voiam sau vroiam?

Răspunsul correct este: voiam.

În limba română există două verbe: „a voi” și „a vrea”. Acestea se conjugă în felul următor:

Verbul „a voi”

Verbul „a vrea”

Pronu-me Indicativ, prezent Indicativ, imperfect Indicativ, prezent Indicativ, imperfect
Eu voiesc voiam vreau vream
Tu voiești voiai vrei vreai
El/ea voiește voia vrea vrea
Noi voim voiam vrem vream
Voi voiți voiați vreți vreați
Ei/ele voiesc voiau vor vreau

Greșeala pe care cei mai mulți dintre noi o fac este îmbinarea celor două verbe, în special atunci când folosesc indicativul-imperfect. Astfel, avem următorul exemplu: eu voiam+eu vream= eu vroiam – dar această formă NU este corectă. Greșeala este cauzată de faptul că, în vorbire curentă, majoritatea oamenilor folosesc verbul „a vrea” la indicativ-prezent („Vreau să merg la mare.”), dar la indicativ-imperfect folosesc forma verbului „a voi” („Voiam să merg la mare.”). De aici și tendința de a combina cele două verbe.

15 comentarii

  1. Unde ati găsit forma „ei/el vreau” ca fiind corectă? Ar avea logică să fie, dar nu e şi sună rău. Corect este „ei/ele vor” – „vrea 1 (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. vreau, 2 sg. vrei, 3 sg. vrea, 1 pl. vrem, 2 pl. vreți, 3 pl. vor, imperf. 1 sg. vream, perf. s. 3 sg. vru; conj. prez. 3 să vrea; ger. vrând; part. vrut.” (DOOM 2, 2005)

    1. Alex, articolul este corect, la fel ca şi conjugarea. Forma ,,ei/ele vreau” este folosită pentru indicativ, imperfect. Te-ai grăbit cu comentariul. Afirm asta observând că ai conjugat în intregime verbul ,,a vrea” doar la indicativ, prezent; pentru celălalt timp al modului indicativ ai amintit doar de persoana 1 singular, iar mai apoi ai trecut repede prin celelalte moduri şi timpuri.

  2. Limba romana, ca orice alta limba de pe pamant de altfel, se schimba si se adapteaza tendintelor curente de a o vorbii….in momentul in care un procent coplesitor de oameni(probabil in jur 80-90% ) foloseste o anumita forma a unui verb gen *vroiam* care este in mod curent gresita, este momentul ca limba sa se schimbe si sa accepte verbul *a vroi* ca forma corecta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.